Öz Değerini Keşfetmek
Koçluk, tüm kişisel gelişim yöntemleri içinde, eşi benzeri bulunmayan bir odak noktası taşıyor: kişiyi kendi gücüyle buluşturmak. Bu satırları yazarken bile tüylerim diken diken oluyor çünkü hem kendimden, hem de danışanlarımdan biliyorum ki, her birimiz, kendimiz hakkında neyin yürümediğini, nerede hata yaptığımızı, neyi değiştirmemiz gerektiğini biliyoruz. Peki kaçımız, bugüne kadar hayata yaptığımız katkıları kutluyor, başardığımızda kendimizi takdir ediyor, kendi içimizde barındırdığımız güzellikleri keşfediyor, kendimizden memnuniyet duyuyor, hayatımızı kendi gücümüz üzerine kurguluyoruz? Kendisini eleştirmeyi bilen, ancak takdir etmeyi bilmeyen kişi hayatta ağır aksak ilerler, çünkü çok düşük bir öz değere sahiptir. Koçun ilk işi de zaten, danışana aynalık yaparak onu sahip olduğu ama fark edemediği güzellikleriyle tanıştırmaktır. Yapılan araştırmalara göre, özgüvene en çok etki eden kişisel gelişim yöntemi koçluktur.
Yol Almak
Koçluk, bizi niyetlerimize, dileklerimize, hayallerimize götüren yolu açar. Bazı yolları tek başına yürümek insanın gözünde büyürken, bir koçla beraber yürümek yolu, keyifli ve verimli kılar. Koçumuz bize, tek başımıza gidemediğimiz noktalarda eşlik eder. Gözümüzden kaçanları işaret eder. Keşiflerimiz derinleşir, güvenimiz artar, adımlarımız hız ve cesaret kazanır. Böylece yol alırız.
Kendini Güncellemek
Koçlarımın bana yaptığı aynalık, beni beklentimin ötesinde dönüştürdü. Yaşadığım olaylar karşısında geçmişe dönerek analizlere saplanma alışkanlığım vardı. Koçlukla beraber neden diye sormak yerine, nasıl diye sormayı öğrendim. Şu anda ve bundan sonra acaba nasıl yapabilirim? Ne mümkün olabilir? Meğer artık işime yaramayan eski bir düşünce alışkanlığını bırakmak, kendi sınırlarımı zorlamak ve nihayetinde bugün daha çok işime yarayan bir perspektife geçmek mümkünmüş. Bu dönüşüm beni rahatlattı ve hem özel hayatımda, hem de iş hayatımda her şey daha kolay yoluna girmeye başladı. Bu şekilde bir dönüşüm geçirmek, tıpkı yeni sürümü gelen bir telefonun güncellemesini yapmak gibidir. Alet aynıdır, ama işletim sistemi iyileşmiştir. Böylece, bir süredir düzgün çalışamayan aplikasyonlar yeniden çalışmaya başlar.
İç Rehberliğine Güvenmeyi Öğrenmek
Koçluğun bir başka önemi de, kişiyi kendi değerleriyle, kendi sezgileriyle, kendi özüyle buluşturma gayesi taşımasıdır. Bir nevi kendini tanıma deneyimidir. İç yapınızı tanımak ve iç destek sisteminizi oluşturmak önemlidir. Gerçekte cevaplar, dışarıda değil, içeridedir. Hiçbir rehberlik, kendini tanıyan ve kendine güvenen bir kişinin içsel rehberliği kadar güçlü olamaz.
Kabul Görmek
Bir koçun varlığında ilerlemek, aynı zamanda anlayışın, empatinin, şefkatin alanında ilerlemektir. Koç, kişinin olduğu gibi olmasına izin veren güvenli bir alan yaratır. Yargılamadan, kabul ederek, dinler ve duyar. Oprah Winfrey, bir röportajında şunu söylüyor: “Hayatımda mahkûmlardan devlet başkanlarına, ev kadınlarından sanatçılara çok kişiyle röportaj yaptım. Ve bittiğinde hepsi aynı soruyu soruyordu: nasıldım, oldu mu?” Kabul görmek, en temel insani ihtiyacımızdır.
Koçluk Altyapıma Dair
Biraz da koçluktaki temel altyapımdan ve kullandığım tekniklerden bahsetmek istiyorum. Bize vakti zamanında denmişti ki, çekiç olan, herkesi çivi zanneder, dolayısıyla alet çantanızı geniş tutmanız gerekir. Değerli bir hocamdan gelen, ne kadar da kıymetli bir öğütmüş. Onun sayesinde geniş bir alet çantası oluşturdum ve çalıştığım tekniği o an karşımda bulunan danışanıma ve onun o andaki ihtiyacına göre seçme şansına sahibim. Yıllar içinde, Mindfulness Meditasyon eğitmeni olmamın doğal bir sonucu olarak Mindfulness Koçluğu’nu, Şiddetsiz İletişim’den ilham alarak eğitimler hazırladığım için Empatik Koçluğu, kurumsal bir altyapıdan geldiğim için Kariyer Koçluğu’nu alet çantama kattım.
Tüm bunlarla beraber, mesleğime yaklaşımımı tanımlayan temel ekol Co-Active Coaching’dir. Olma dengesi ile yapma dengesini, öğrenme becerisi ile harekete geçme becerisini, süreç odaklılık ile sonuç odaklılığı bir arada gözeten, hayata doyumu, dengeyi, yaşadıklarımızı proses etme becerisini getiren bir ekol. Koçluk yapmadığım, eğitim veya seminer verdiğim ortamlarda bile bana koç olup olmadığım, hatta Co-Active Coach olup olmadığım soruluyor. Bunun beni ne kadar mutlu ettiğini tarif edemem. Şanslıyım ki, kendimle bu kadar örtüşen bir ekolde büyüdüm. Yazının başında olduğu gibi, yazının sonuna yaklaşırken de tüylerim diken diken oldu.
Eğer koçluğa dair aklınıza takılan sorular varsa, Sık Sorulan Sorular bölümünü kontrol edebilirsiniz. Bununla beraber, danışanlarım ve öğrencilerim benden çok sık duyarlar, bir konu hakkında konuşmakla, o konuyu deneyimlemek arasında dağlar kadar fark var. İşte bu sebeple, sizlere son olarak söylemek istediğim şey, koçluk anlatılmaz, yaşanır. Hadi siz de gelin.
Pratik Bilgiler
- Başvurunuzun ardından telefonda yarım saatlik ücretsiz bir öngörüşme yaparak, arzu ettiğiniz taktirde ilk seans için randevulaşıyoruz.
- Seanslar online olarak Zoom üzerinden gerçekleştiriliyor.
- Her seans 50 dakika sürüyor.
- İlk 4 seans için danışanlarımın eğer mümkünse her hafta gelmelerini rica ediyorum.
- 4 seansın ardından daha uzun vadeli bir yol planı çiziyoruz ve danışanlarıma haftada bir, on beş günde bir veya ayda bir çalışma seçeneklerini sunuyorum.
- Çalışmanın tamamı aylara yayılıyor, ta ki danışan artık koçluğa ihtiyaç duymayıncaya kadar.
Bilgi ve randevu için alttaki butondan bana ulaşabilirsiniz.